Jag brinner för förändring och att göra det bättre för mina kunder genom att ge kunskap om hur vi med god kommunikation kan skapa arbetsglädje och motivation och som i sin tur leder till riktigt bra resultat.

Förra veckan handlade veckans visdom om vikten av att;

  • ta medvetna beslut, ni som följer mig vet ju om att jag tog några av mina viktigaste beslut tidigt i livet på grund av en sjukdom som höll på att kosta mig livet
  • ställa sig själv positiva frågor och vara vaksam på de negativa tankarna som kan dyka upp och distrahera vårt fokus
  • definiera sitt “varför”, att ha ett eller flera starka skäl till att ta beslut är väldigt viktigt

Precis som utlovat i förra inlägget, kommer här de fem nycklarna till att upprätthålla välmående och målsättning. Så sätt på dig säkerhetsbältet och håll i dig – för nu kör vi!

Mata din hjärna med bra saker; gör det regelbundet och ofta

Vi matar dagligen våra hjärnor med negativ och energislukande information, ofta helt omedvetna om det. Det räcker med att vi slår upp nyheterna på telefonen på morgonen och läser om kriser och katastrofer, mord, våldtäkter andra orättvisor. Sedan pratar vi med våra kollegor på jobbet och hör om hur till exempel coronaviruset och andra orättvisor påverkar dem. Allt detta påverkar oss, vare sig vi vill det eller inte.

Så hur kan vi träna vår hjärna? Tänk att din hjärna är som ett dansgolv, det här golvet är dina tankar och det är fullt på golvet. Det som händer om man inte har en dörrvakt vid entrén, kommer det in människor som stökar till det och skapar en olustig stämning. Detta händer med din hjärna också, så du behöver skapa en “dörrvakt” till din hjärna. Den här dörrvakten ska du träna på att ställa frågor. Några exempel på frågor hittar du i förra veckans inlägg.

Vad kan du mer mata din hjärna med? Läs något bildande, något som utvecklar dig på något sätt – gärna 30 minuter varje dag – och helst på morgonen. Har du inte tid att läsa…? Ladda ner något du kan lyssna på istället. Då kan du göra det på väg till och från jobbet, när du städar, lagar mat eller tränar. Jag kallar den tiden för ”no extra time” – det tar alltså inte någon tid ifrån dig eftersom du lyssnar samtidigt som du gör annat.

Gör något som får dig att känna dig fysiskt stark

Det räcker inte att bara stärka sin mentala attityd genom att läsa eller lyssna på något utvecklande, vi måste även få våra kroppar i rörelse. Här gäller det att du ska känna hur pulsen stiger och blodet rusar genom kroppen. Det kan till exempel vara att du gör armhävningar tills du är helt slut – och sedan gör tre till. Eller joggar, styrketränar, gör burpees, etc. – vad som än krävs för att få dina muskler att jobba. Du ska känna dig fysiskt stark.

Dina muskler växer ju mer du tränar, precis som din mentala styrka. Och samma sak gäller här; gör det gärna på morgonen. En bra start på dagen ger dig förutsättningar i världsklass att må som allra bäst och vara fylld med energi och glädje.

Hitta förebilder som lever det liv du själv drömmer om

Vi påbörjar gärna nya saker och projekt för att sedan avsluta dessa när det inte känns lika bra eller kul som i början. Vi kanske slutar för att vi inte orkar, för att det regnar, är kallt ute eller för tidigt, och så vidare. Det är väldigt vanligt att vi sätter upp nya mål och inte slutför dem helt enkelt. Låt säga att du tagit ett beslut om att börja träna, och sedan tränat ett tag, för att sedan tappa “gnistan” och till sist tappa det helt. Ett halvår senare blickar du tillbaka och tänker: “Vad hände med min träning… Tusan, jag borde ta upp det igen.” Känns det igen?

För att slippa göra om samma misstag om och om igen och förvänta oss ett nytt resultat, är det väldigt viktigt att vi hittar förebilder, gärna flera stycken. Vi behöver förebilder som inspirerar och engagerar oss. Som utvecklar oss som personer, i våra relationer och professioner. Anledningen till att vi behöver flera olika förebilder är att de påminner oss om vart vi är på väg – i respektive område. Det som är möjligt för dem, är även möjligt för oss.

När känslan säger oss att det är dags att ge upp, kan vi referera till våra förebilder, som fortsatte trots hinder och motgångar. När vi, liksom våra förebilder, fortsätter istället för att ge upp, får vi bevis på att det som först verkade omöjligt – var fullt möjligt.

Action, action, action…

Sätt inte dina mål på paus bara för att oförutsedda saker händer, såsom sjukdomar eller kriser. Det finns alltid något du kan göra varje dag som påminner din hjärna och din kropp om att livet är värt att leva och att den främsta nyckeln till framgång är du och det du väljer att göra med din tid.

Vill du växa mentalt, fysiskt, psykiskt, andligt? När du gör något varje dag, litet som stort, övar du upp din självdisciplin, får en starkare självkänsla och ett bättre självförtroende. Och ju mer du gör, desto snabbare kommer det gå.

Vi kan ta några exempel:

  • Gör du en bra sak i veckan så har du gjort 52 bra saker på ett år
  • Gör du en bra sak varje dag i ett år så har du gjort 365 bra saker
  • Gör du tre bra saker varje dag i en vecka, då har du gjort 21 bra saker på en vecka och 1092 på ett år

Nyckeln till förändring ligger hos oss själva och i våra handlingar – och när vi inser det, blir vi mer handlingskraftiga. Ju mer vi gör, desto snabbare växer vi. Och ju mer vi växer, desto bättre mår vi. Så vilka bra saker kan du göra redan idag?

Analysera och utvärdera resultatet

När vi gör en massa saker så händer det jättemycket – och så långt är allt bra. Men vad händer om någon frågar oss hur vi gjorde, när vi själva inte vet exakt vad vi gjort? Vilka var de avgörande nyckelfaktorerna i våra aktioner?

Att mäta och utvärdera resultatet handlar om att få kontroll över sina förändringar och på så sätt identifiera det som fungerade bäst. När vi gör nya saker med nya människor och på nya platser, kommer en del av resultatet bli annorlunda från vad vi tänkt oss. Det är därför viktigt att vi analyserar och utvärderar vad vi gjort för att kunna ta bort det som inte fungerade – och fortsätta med det som faktiskt fungerade.

Summa summarum: Om vi inte tar oss tiden att utvärdera våra resultatet, är risken stor att vi behåller saker som inte gagnar oss, eller kanske till och med skadar oss. Vi behåller bara de aktioner som gör att vi hela tiden kommer närmare våra drömmar och mål.

Bonus: Ge mer än vad som förväntas av dig

Det finns olika nivåer på service… Hur känns det när du till exempel beställer på restaurangen och ni får in tre extra smårätter innan huvudrätten, som huset bjuder på? Eller när du sitter på kontoret och en kollega kommer med kaffe till dig, utan att du ens behövde fråga efter det? Visst känner man lite extra uppskattning och tacksamhet?

Människor som ger av sig själva helt osjälviskt är väldigt lätta att tycka om. Vi vet också att de människor som bara ska ha hela tiden utan att vilja ge något tillbaka är väldigt lätta att inte tycka om. Om du sätter en standard för dig i ditt liv – oavsett vad det gäller – att ge mer än vad som förväntas av dig, så kommer du att känna dig otroligt rik – i själen.

Att ge till andra människor är det snabbaste sättet för oss att själva må bra. Att få känna på kvällen när man lägger sig att: “Det där jag gjorde idag är jag stolt över”. Likaså att vakna upp på morgonen med vetskapen om att man har något att ge en annan människa; det är fantastiskt och det mår vi bra av.

Veckans visdom:

“Sätt inte dina mål på paus bara för att oförutsedda saker händer.

 

Nästa vecka handlar om att sänka kostnaderna för företaget, minska sjukfrånvaron och ha en skön stämning på jobbet – häng med och lär dig om hur det går till. Och om du har haft nytta av mina inlägg så får du gärna lägga en kommentar på LinkedIn.

Vill du ha mer information, kunskap eller inspiration? Kontakta oss redan idag så bokar vi in ett möte.

───────────────────────
Stefan Keventer, VD