Ibland känner jag mig orolig, nervös, stressad, irriterad, arg och frustrerad över saker jag inte har kontroll över; saker som inte går fort nog, att det inte blir som jag vill, möten som avbokas eller skjuts upp, etc. Känner du igen dig?

Jag tror att vi alla har områden i våra liv och i våra relationer som vi inte är riktigt nöjda med – och vet du, det är helt okej – men inte alltför länge eller i för många områden samtidigt.

Den här veckan handlar om hur vi kan må så bra som möjligt, även nu när allting verkar stå still – eller till och med backa.

Jag är övertygad om att:

“Alla människor får ett par riktigt stora chanser i livet.”

En av mina stora chanser fick jag vid 23 års ålder

Redan tidigt i mina år så förstod jag att om mitt liv ska förändras, måste jag börja med att förändra mig själv. Jag kan inte alltid förlita mig på att vädret ska bli bättre, att precis alla ska förstå mig, eller att jag ska ha tur och råka stöta på rätt typ av människor som får mig att må bättre, eller bara jag hittar det där ”rätta” jobbet. Jag förstod att om någonting ska hända, behöver jag se till att det händer – jag var alltså tvungen att ta några riktigt viktiga beslut…

Första beslutet var att börja LEVA istället för att dö

När jag var ung så var jag fast i en sjukdom som höll på att kosta mig livet. Jag hade gamla sanningar om mig själv som inte var sanna, som jag var tvungen att göra mig av med. Så jag skapade mig nya sanningar, värderingar och mål som passade in i mitt nya liv.

Det andra var att skaffa mig ett liv VÄRT att leva – inte bara överleva

Ska jag ändå starta ett liv värt att leva så vill jag leva till hundra procent. Jag skapade morgon- och kvällsrutiner, jag började göra saker som gav mig energi, jag skapade relationer som är värd att ha jag gjorde mig av med relationer som tog energi från mig, jag aktiverar mig regelbundet, jag lärde mig nya saker, vågar prova på saker jag har gjort eller trott var möjligt för mig att få göra, jag har bett om hjälp när jag har behövt hjälp.

Mitt tredje beslut var att ta ANSVAR och börja skapa min egen lycka

Det innebär att om jag vill leva ett liv som jag inte behöver ta semester ifrån, så är det upp till mig att skapa det. Om jag vill ha starka skäl till att gå upp på morgonen, känna glädje och framåtanda så behöver jag skapa mig det innan jag går och lägger mig.

Att ta beslut kan vara det viktigaste vi kan göra just nu. Beslut som kan påverka vår framtid och beslut som kan påverka vårt nuläge. Och om sanningen ska fram så är det bara vårt nuläge vi kan påverka. Jag har bestämt mig att jag ska komma vinnande ur det här. Har du?

“För att livet inte ska avvecklas behöver vi ständigt utvecklas.”

Alla beslut vi tar är grundade på olika typer av frågor som vi omedvetet eller medvetet ställer oss själva och frågorna kan vara många.

Några exempel på sådana frågor kan vara:

 • Ska jag vänta passivt och hoppas på det bästa?
 • Vad hindrar mig från att kunna må bra?
 • Hur länge ska det hålla på?
 • Varför blir det så här?
 • Varför kan ingen förstå bättre?
 • Vad gör jag för fel hela tiden?

Några frågor som kan hjälpa oss framåt kan vara:

 • Vilka positiva saker gör jag som för mig närmare mina mål?
 • Hur kommer jag vinnande är det här?
 • Vad kan jag prova som jag inte provat än?
 • Hur skulle jag må efter det var gjort? Glad, stolt, nöjd, modigare, etc?
 • Vilka tre saker ska jag fortsätta med som ger mig energi?
 • Vilka tre nya saker ska jag börja med denna vecka för att få mer energi?
 • Vilka tre beteenden ska jag sluta med som tar min energi?

Om vi vill fortsätta att må bra behöver vi:

 1. Lägga medvetet fokus på frågor som skapar positiva förändringar, inte negativa.
 2. Svara på dessa frågor och ta därefter ett eller flera medvetna beslut.
 3. Skriva en handlingsplan, prioritera och gå till handling.
 4. Utvärdera resultatet och fortsätta göra om det som funkade bäst.

Om man ska må bra så behöver man tänka annorlunda än vad alla andra tänker, att sätta en standard för sitt liv som andra inte har. Att tänka nytt, göra nytt och att vara sin bästa version av sig själv – speciellt när det är tufft. För detta krävs mental förberedelse, självdisciplin och ett tydligt ”varför”.

Mitt varför är att jag vill förändra hur vi ser och upplever världen. Jag vill inspirera dig till att bli ditt bästa jag. Jag har tagit fram de enklaste nycklarna till ett fullt fungerande liv i världsklass. Nycklar som är enkla att förstå, tycka om och som på riktigt kommer förändra ditt liv. Nycklar som skapar den där känslan av frihet, glädje och styrka, som får dig att göra det du länge drömt om att få göra. Att fortsätta med det som redan fungerar för dig och sluta med saker som hindrar dig att må bra.

Det tog mig många år att komma dit jag är idag, men jag är där jag vill vara idag och jag gör det älskar att få göra. Går det att känna sig vital, stark, vara nära i intima relationer, vara självsäker, trygg och stabil under lång tid? – Ja, absolut!

Veckans visdom:

“De enda begränsningar vi har, är de vi sätter på oss själva.”

Nästa vecka delar jag med mig om de nycklar jag har på att upprätthålla välmående och målsättning.

Psst… Följ oss gärna på LinkedIn

───────────────────────
Stefan Keventer, VD

s