Nu har Folkhälsomyndigheten konstaterat att det finns en samhällsspridning av det nya coronaviruset i Sverige. Skolor stänger, stora evenemang ställs in och många företag ber nu sina anställda att arbeta hemifrån. Under de senaste veckorna har nyheter om virusets spridning dominerat våra mediekanaler, nyhetsflöden och sociala medier. Det har blivit det hetaste samtalsämnet på såväl fikarasten som vid middagsbordet.

Så hur kan du skapa lugn i ditt företag?

Hur du som företagsledare och chef förhåller dig till din organisation och dina medarbetare är nu viktigare än någonsin. Det är nu ditt ledarskap sätts på sin spets och kräver ditt fulla engagemang. Hur du förhåller dig till det som sker i omvärlden – och hur du agerar – är avgörande för hur ni tar er igenom detta.

Börja med att undersöka hur ditt företag påverkas vid en pandemi, till exempel när en anställd blivit sjuk eller arbetar hemifrån. Har du anställda som reser i tjänsten, eller anställda som ofta reser på semester?

”Förbered dig för det värsta men planera för det bästa.”

Ta fram tydliga rutiner för dina anställda. Företagets rutiner bör också innehålla tydliga instruktioner. Till exempel;
– extra uppmaning med handhygien
– extra städning av toaletter och allmänna utrymmen
– handsprit, tvål och engångshanddukar placerade vid toaletten
– tillgång till engångstvätt för tangentbord, skärmar, pekdon och skrivbord.

Ladda ner guiden: 9 avgörande steg för att bekämpa corona på arbetsplatsen

Sammanfattningsvis vill jag betona vikten på tre avgörande faktorer till att kunna bibehålla förmågan att på ett tryggt och lugnt sätt leda i en värld fylld av oro och rädsla. För om du kan leda när det är tufft, vad kan du då göra när det släpper och vänder till det bättre?

Här är de tre viktigaste faktorerna:

Genom att hålla dig uppdaterad med den information som myndigheterna släpper dag för dag så skapar du dig kunskap för att få bättre kontroll och då kan du ta mer ansvar som i sin tur leder dig till förmågan att leda tryggt och säkert i tider av oro och rädsla.

───────────────────────
Stefan Keventer, VD